O stříbrné neděli, pastýřské svíci přátelství a magické moci jmelí

By
Číst 2455 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

jmeliS příchodem třetí adventní neděle dostávají vánoční přípravy slavnostnější a svátečnější ráz. Na adventním věnci se v neděli rozhoří pastýřská svíce vyjadřující radost z toho, že postní období je téměř u konce. Podle některých zvyklostí má tato svíce růžovou barvu a nazývá se „Gaudate“ podle latinského slova pro „radujte se“, někdy bývá také označována „svíce přátelství“.

O třetím týdnu vánočním finišují přípravy na vánoční svátky. Dům se zdobí jmelím, které by mělo být darované a podle tradice by mělo do domu přinášet štěstí, odvahu, požehnání, ale také plodnost. Ale pozor, platí to jen pro obdarované a nikoliv pro toho, kdo jmelí koupí. Políbení pod větvičkou jmelí na Štědrý den má zajistit lásku až do příštích Vánoc. Na jmelí bychom si ale měli dát i velký pozor, protože je vysoce toxické, jedovaté a mohlo by být nebezpečné pro naše děti i domácí mazlíčky. Mezi další oblíbené rostliny Vánoc patří vánoční hvězda, vánoční kaktus nebo listy břečťanu a cesmíny.

Tou nejznámější ozdobou je vánoční stromeček, jehož historie spadá už do 16.století. Větvičky jehličnanů měly přinášet štěstí a ochraňovat domácnost před vším zlým. Proto se do domovy zdobily nejen stromky, ale také adventními věnci, výzdobou dveří nebo ozdobenými větvičkami borovic, smrčků nebo jedlí.  Původně se stromečky zdobily perníčky, ovocem, ořechy, stužkami nebo ozdobami ze slámy. Tento styl zdobení se opět vrací do módy a nejdeme ho v nejedné domácnosti. Stejně tak mizí obliba umělohmotných stromečků a vracejí se opět stromky živé, které lze nejen koupit, ale i zapůjčit.

Třetí adventní neděle není ale jen časem výzdoby domova. Již tradičně bývá cestou člověka k sobě samému. Je to čas, kdy bychom měli bilancovat a ptát se, co se nám během roku povedlo a s čím jsme spokojení i naopak, co bychom měli zlepšit a na čem zapracovat. Je to čas uctění sebe sama, svých schopností, dovedností, síly a dobrých stránek. Provázet by nás mělo uznání a laskavost. ruzova svice

Naposledy změněno středa, 30 listopad 2016 08:03