Vytisknout tuto stránku

Jak ulevit dítěti od kašle?

By
Číst 3658 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

kaselMáloco zní rodiči tak strašně jako kašlem se dusící dítě. Jak mu ale pomoci?

Samotný kašel může být prospěšný. Jde o obranný mechanismu, který má za cíl zbavit tělo hlenu nebo vdechnutého tělesa. Často provází celou řadu onemocnění dýchacích cest a odeznívá stejně s ostatními příznaky nemoci. Pak není důvod se znepokojovat. Horší situace nastává, objeví-li se kašel bez příznaků. Pediatra kontaktuje, přetrvává-li kašel dlouhodobě, je-li v záchvatech, objevuje-li se pravidelně v určitou denní dobu nebo při námaze.

 

Pro dětský organismus je kašel velmi namáhavý, vyčerpává ho a často narušuje spánek. Proto je třeba ho řešit a nepodceňovat. Důležité je rozlišit, zda se jedná o suchý a dráždivý kašel nebo vlhký produktivní kašel. Suchý kašel bývá virového původu, je vyčerpávající a je dobré ho tlumit (zejména v noci). Vlhký kašel je žádoucí a není dobré ho příliš omezovat, tak aby hlen z dýchacích cest mohl odcházet. Pediatrovi nebo při koupi léků je třeba kašel detailně popsat, aby byla léčba co nejvíce efektivní a nebyla kontraproduktivní.

Pokud kašel přetrvává déle než tři dny nebo se k němu přidají další příznaky jako jsou například horečka nebo bolest v krku, návštěvu pediatra neodkládejte. Zvláště nebezpečný je pro kojence do půl roku věku.

Má-li dítě kašel, je dobré upravit i jídelníček a pitný režim. Pít by mělo dítě co nejvíce a to nejlépe ovocné rozředěné šťávy z citronu, pomeranče nebo mandarinek. Dobrý je speciální bylinkový čaj na nachlazení slazený medem. Účinný je čaj z jitrocele, podbělu, fenyklu nebo zázvoru. Z jídelníčku by dítě mělo vynechat mléko, moučné věci a sladkosti, které naopak zahlenění mohou podporovat.

 Vhodné jsou i masáže hrudníku (prsou i zad) a plosek nohou. Použít můžete olej a vyzkoušet můžete i olejové zábaly. Jsou jednoduché a pokud je dítě dobře snáší, můžete je nechat i přes noc. Osvědčenou radou je připravit domácí cibulový sirup nebo čaj. Dítěti se bude lépe dýchat, pokud budete vzduch v místnosti zvlhčovat a často větrat. Použít můžete i aromaterapeutické oleje z levandule, čajovníku nebo eukalyptu.

Kašel obvykle trvá několik dnů, ale může se protáhnout i na několik týdnů. Nejlepší je dobrá prevence. Tou je pobyt na čerstvém vzduchu, dostatek pohybu, ale i spánku a také pestrá a vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály. Cíleně můžete zvyšovat obranyschopnost dítěte, a to například otužováním.

Naposledy změněno čtvrtek, 02 březen 2017 20:09