Zůstalo vám po porodu bříško? Poporodní diastáza trápí až 70% maminek.

By
Číst 4833 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

diastazaDiastáza je zdravotní problém mnohem častější a závažnější, než si myslíme. Týká se mužů i žen, které ale v tomto případě značně převažují. Zatímco muži si ji zpravidla vycvičí špatně prováděným posilováním bez důrazu na hluboké vnitřní svalstvo, u žen je diastáza spojena s těhotenstvím a přetížením břišních svalů. Proč vám o ní nikdo neřekl? Proč vás na ní neupozornili gynekolog nebo v porodnici? A o co se vlastně jedná? Diastáza je rozestup přímého břišního svalu. Nejde jen o estetický nedostatek, ale i závažnější zdravotní problém. Rozestupem přímého břišního svalu dochází k narušení celého funkčního systému břišních svalů, je poškozená ochrana vnitřních orgánů, hrozí riziko pupeční kýly a jsou negativně ovlivněny další navazující svaly v těle. Diastáza ovlivňuje funkci bránice i pánevního dna. Průvodním jevem jsou přetížená záda v bederní oblasti. Rozestup přímého břišního svalu může být příčnou vyhřeznutí plotének i zhoršujícího se držení těla.

 

Jak ji poznat a co se s ní dá dělat?  Pozná ji většinou lékař, který podle jejího rozsahu často doporučuje chirurgický zákrok. Velmi zjednodušeně jde o propadlinu v oblasti pupíku. Laik ji pozná pohmatem. Lehněte si na pevnou podložku na záda, uvolněte se, pokrčte nohy a zvedněte se jakoby do sedu-lehu. Pak si dvěma nebo třemi prsty zkuste zajet do středu břicha. Propadnou se vám jakoby do břicha nebo je zastaví zpevněné svaly? Pokud objevíte prohlubeň, pak se jedná o diastázu. Je třeba říci, že rozestup přímého břišního svalu je trvalé poškození a není ho možné stoprocentně napravit, a to ani chirurgicky. Pokud se chcete zákroku vyhnout, účinnou variantou je cvičení. Pomocí cvičení jde stav výrazně zlepšit. Mělo by však probíhat pod odborným vedením fyzioterapeuta nebo zkušeného trenéra a je třeba se obrnit velkou trpělivostí.

Břišní svaly musí být zapojovány správně a velmi pozvolna. Přílišná horlivost by mohla být spíše ke škodě, stejně tak jako nesprávně vedené cviky. Cvičení sedů lehů a dalších cviků na přímé břišní svaly by mohly rozestup fixovat a jeho náprava by byla o to obtížnější. Je třeba naučit se znovu fungovat, zapojovat břišní svaly a správně dýchat. Bude to chvíli trvat, ale určitě to zvládnete. Pokud se vás diastáza týká, navštivte nějaké odborné pracoviště, přečtěte si více, cvičte pod dohledem. Výsledek bude stát za to.

Naposledy změněno pondělí, 06 březen 2017 07:25