Vytisknout tuto stránku

Mílie trápí miminka i maminky

By
Číst 7787 krát
Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)

          milie2  Mílie jsou malé bílé kuličky, které se objevují jak u dětí, tak u dospělých. Statisticky postihují více než polovinu novorozenců. Jsou tam, kde jsou potní žlázy. Nejvíce si jich všimnete na obličeji, často kolem očí a nosu, ale objevit se mohou kdekoliv na těle.

            Jejich příčina není úplně přesně známa. Tvoří se v místech, kde jsou kožní poranění potní žlázy, ale také vlivem alergií nebo používáním nevhodných a většinou hodně mastných kosmetických přípravků. U miminek jsou velmi častá. Rychle se objevují a zpravidla také rychle a sami mizí. I přestože „lákají k zásahu“, doporučuje se je ničím neošetřovat, nemačkat a ani se jinak nesnažit o jejich odstranění. Miminkům nevadí a nebezpečná nejsou.

 

            U dospělých je situace trochu jiná. Bývají více viditelná a pokud se objeví, je mnohem obtížnější se jich zbavit. Přestože mílie u dospělých nenesou zdravotní riziko, jedná se o estetický problém. Zbavit se jich je možné mechanicky za pomocí ostré jehly, a to v kosmetickém studiu nebo doma. Rizikem je poškození kůže a při nedodržení hygieny a pravidel desinfekce i možné zanesení zánětu. Existují i speciální přípravky, kterými lze postižené místo potírat. Babskou radou je použití kyselé slupky z ovoce. Pokud máte mílií vetší množství, jsou hodně hluboko nebo jsou v oblasti očí a víček, doporučuje se návštěva dermatologa.

            milieNejlepší je prevence. U malých miminek je prevencí šetrné ošetřování pleti, zejména pokud se dítě zpotí. U dospělých je řešením důkladné a důsledné mytí pokožky, její ošetření nemastným přípravkem, krémem s retinolem a také peeling. Díky peelingu dochází k odstranění všech nečistot, mazu a odumřelých kožních buněk, které způsobují mílie. Účinnější je chemický více než mechanický.

            Milia nejsou nebezpečná, nebolí a nejsou nakažlivá. Neznačí ani onemocnění nebo jiný zdravotní problém. Jsou jen nehezká a otravná. Je třeba se obrnit se trpělivostí. Díky šikovné kosmetičce nebo šetrné domácí péči, mohou být během chviličky pryč.

Naposledy změněno čtvrtek, 23 březen 2017 09:10