Vytisknout tuto stránku

Moučnivka je varovným signálem! Nepodceňujte ji.

By
Číst 7112 krát
Ohodnotit tuto položku
(2 hlasů)

moucnivkaMoučnivka je druh plísně, která je způsobená kvasinkou Candida. Postihuje zpravidla děti do dvou let, ale nevyhne se ani dospělým a je velmi nepříjemným onemocněním. 

Moučnivka se projevuje bělavým povlakem v ústní dutině (na jazyku, dásních, patře i rtech), který vypadá jako sražené mléko nebo tvaroh. Projít může přes ústa, do trávicího traktu i konečníku. Nakazit se může jak malé dítě, tak maminka. Postiženým miminkům může moučnivka způsobovat různé zdravotní problémy. Některé děti trpí potížemi s příjmem potravy, neklidem, poruchami spánku, plačtivostí či bolestmi bříška. Pokud jsou kvasinky přemnožené v pusince, jsou pravděpodobně přemnožené i trávicím traktu, kde pak způsobují kvašení a nadýmání.

 

Léčba moučnivky není složitá. Obvykle spočívá ve vytírání pusinky miminka vatovou tyčinkou namočenou v roztoku genciánové violeti. Používá se také Pagavit nebo výtažky z grepových jader Citrovital. Důležitou roli hraje napravení a obnovení střevní mikroflóry.  Množení kvasinek moučnivky podporují cukry, které je třeba omezit. Nejsou to jen sladkosti, ale třeba i mrkev a ovoce v příkrmech. Dobré je naopak co nejvíce podpořit správné trávení. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky (jogurty, zákysy, acidofilní mléka) nebo užívání probiotik. Léčba moučnivky je spojena i se zvýšenou hygienou. Vše je nutné vyprat, očistit, dudlíky a lahvičky vysterilizovat a dodržovat čistotu.

Moučnivka sice není závažným onemocněním, ale říká mnohé o stavu organismu. Varuje před oslabenou imunitou a před tím, že v těle chybí „dobré“ bakterie, které by byly schopné s onemocněním bojovat. Může být i příznakem toho, že je organismus vystaven až příliš velkému stresu a vypovídá i o životním stylu. Dítě, ale i kojící matka by měli více dbát na zdravou a vyváženou stravu bohatou na ovoce a zeleninu. Moučnivka se někdy objevuje i po užívání antibiotik, kdy může být horší imunita a tělo oslabené. Někdy je léčba moučnivky rychlá a účinná a trvá jen několik dnů. Pokud trvá déle, je to známka toho, že tělo není v dobré kondici, je zranitelné, náchylné k onemocnění a imunita je stále oslabena.

Moučnivku nepodceňujte. Přestože není nebezpečná, řekne vám o zdravotním stavu dítěte více, než je na první pohled vidět. 

Naposledy změněno čtvrtek, 20 duben 2017 20:11