Vytisknout tuto stránku

Žehlička nebo parní stanice?

By
Číst 2624 krát
Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)

zehleni2Poslední dobou jsou parní stanice, žehličky nebo parní generátory stále oblíbenější součásti domácností. Hodí se ale pro všechny? Parní stanice není „jen“ vylepšenou žehličkou, ale jedná se o trochu jiný způsob údržby prádla, který zdaleka nemusí vyhovovat každému. Jsou tací, kteří na tento systém nedají dopustit, jiní se po několika použití vracejí k napařovací žehličce. V čem jsou výhody parních stanic a komu se jejich pořízení nevyplatí?

 

Žehlení párou se hodí tam, kde se žehlí pravidelně a větší objemy prádla. Stanici nebo generátor upotřebíte, žehlíte-li často košile nebo prádlo, které vyžaduje trochu žehlicího umu a pečlivosti. Párou se žehlí rychle a jednoduše. Látka se po přejetí tlakem páry sama napíná, a tak ušetříte čas i námahu. Výhodou je také, že nemusíte příliš řešit z jakého materiálu prádlo je. Pára se hodí jako na přírodní, tak i na syntetické materiály. Prádlo se díky tlaku páry při žehlení nemusí obracet, vyžehlíte více vrstev najednou, a navíc se snadno skládá. Obsluha parní stanice je srovnatelná s klasickou napařovací žehličkou. Jen vodu musíte doplňovat častěji. Stanice je sice větší a vyžaduje trochu prostoru navíc, samotná žehlička je ale jednoduchá a velmi lehká.

Parní stanice mají řadu výhod, ale cena k nim nepatří. Pořizovací náklady jsou vyšší v řádech několika tisíc. Neplatí sice, že nejlepší jsou ty úplně nejdražší, ale rozhodně se připravte na několikanásobně vyšší pořizovací náklady. Pokud žehlíte sporadicky nebo je váš rozpočet napjatý, pak se vám žehlení párou nevyplatí. Vyplatí se tam, kde je prádla opravdu hodně. Zaskočit vás může také to, že ve srovnání s velmi tichou napařovací žehličkou je parní stanice hlučnější. Žehlíte-li večer nebo třeba u televize, může to být významné mínus. Žehlení párou vás může překvapit i zvýšenou vlhkostí. Pokud žehlíte více praček prádla, pak se může stát, že budete mít doma zamžená okna (zejména v zimě) a pod žehlicím prknem se mohou objevit kapky vysrážené vody. Prkno k parní stanici by mělo být kvalitní, mělo by mít „dýchací“ otvory, dostatečně velkou plochu pro přístroj a být stabilní. Pokud takové nemáte, může s pořízením stanice přijít další skrytý výdaj.

Pokud o parní stanici nebo generátoru uvažujete, prostudujte recenze a nabídky výrobců. Mezi jednotlivými typy jsou opravdu velké rozdíly a stojí za to se poradit. Neprohloupíte, využijete-li nabídky vyzkoušení s možností vrácení peněz. Tato možnost se vám opravdu vyplatí. 

Naposledy změněno čtvrtek, 25 květen 2017 13:46