Není babička jako babička

By
Číst 2285 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

babickaMohou to být nepostradatelné pomocnice, ale také zdroj nepříjemností, hádek a dusné atmosféry. Jednoduše není babička jako babička. Tohle je jejich typologie a také návod, jak s nimi vycházet.

Pohlídají vaše dítě, když je nemocné a vy musíte nutně do práce nebo když si chcete jen tak vyrazit se svým partnerem na večeři. Ale také vaše dítko často přecpávají sladkostmi, nechávají ho ponocovat, prostě nerespektují žádný z principů vaší výchovy. Nebo své vnouče vůbec nevidí, odmítají s ním trávit čas a oslovení „babičko“ je přivádí k šílenství. A takhle se chovají nejčastěji.

1. Hlídací babička

Je to sen všech rodičů. Babička, která už nechodí do práce, ale je zdravá a plná sil. Kdykoli potřebujete, je ochotná vaši ratolest pohlídat. Díky ní je mateřství o mnoho snazší, protože vám umožní být nejen matkou, ale také mít chvilku jen sama pro sebe a svého partnera. Nesmí se to ale přehánět a zároveň je třeba počítat s tím, že babička nebude dítko jen hlídat, ale zákonitě i tak trochu vychovávat.

Jak na ni: Proč pomoc babičky nevyužít, když jí to dělá radost a i vaše ratolest ji miluje? Ale stanovte si jasná pravidla, podle kterých chcete dítě vychovávat tak, aby babička byť nevědomky nepodrývala vaši autoritu.

2. Rozmazlovací babička

Svá vnoučata bezmezně miluje a dovolí jim úplně všechno. Nejčastěji z jejích úst uslyšíte, že na výchovu tady jsou rodiče, ona je na rozmazlování. Výsledkem jsou rozzuření rodiče a zmatené dítě, které nechápe, proč u babičky může mít k obědu sušenky a bonbony, kdežto doma mu nutí špenát.

Jak na ni: Odborníci se shodují, že je nutné uzavřít s babičkou dohodu a určit alespoň pár základních pravidel, na jejichž dodržování budete trvat. 

3. Velmi stará babička

Svá vnoučata by ráda hlídala, ale její věk a zdravotní stav to již nedovoluje. Je to klasická stařičká babička s šátkem na hlavě a holí opřenou o křeslo.

Jak na ni: Tahle babička s vnoučaty asi na pískoviště nevyrazí ani se s nimi nebude honit za míčem, ale může jim předat jakousi moudrost. „Čas s ní lze ale využít k tomu, aby si děti užily babičku jako od Boženy Němcové. Jejich vyprávění a vzpomínky jsou vzácné, pro děti často velmi zajímavé a poutavé,“ připomíná psychoterapeutka Lucie Horníková.

4. Babička, co nechce být babička

Je plná života a důchod si rozhodně nepředstavuje tak, že bude trávit čas s vnoučaty. Má své zájmy, své přátele a vaše děti ji příliš nezajímají. Leckdy odmítá i to, aby ji vnoučata takto oslovovala.

Jak na ni: Nikoho nelze k ničemu nutit a žádná babička či dědeček na světě není povinen trávit čas se svými vnoučaty. „Je to samozřejmě škoda pro obě strany, ale nezbude vám nic jiného než se s jejím rozhodnutím smířit a respektovat ho. Třeba ho jednou změní,“ říká Lucie Horníková.

5. Babička kritička

Tenhle typ babičky vám může udělat ze života peklo. Nikoho totiž nebaví poslouchat, jak její děti už v roce byly bez plen, zato to vaše ve dvou ještě ani neví, co je nočník, že tu zeleninku jste rozmixovaly moc nebo málo a že v tuhle hodinu už by dítě mělo dávno spát.

Jak na ni: Abyste předešli zbytečným hádkám, je lepší řešit daný problém včas. Je potřeba rázně, ovšem slušně, babičce říct, že hlavní autoritou jste tady vy. Je to vaše dítě, které si vychováváte tak, jak nejlépe umíte. Ona má tuto roli za sebou a je čas se s tím smířit.

6. Příliš mladá babička

Je jí kolem čtyřicítky, je v tom nejlepším věku, pracuje, je finančně soběstačná, zdravá a plná elánu. Vnoučata miluje, ráda by s nimi byla, ale nemá čas.

Jak na ni: Nejde o to, kolik času spolu stráví, ale jak kvalitně ho prožijí. Má dostatek fyzických i psychických sil. Může s dítětem jezdit třeba na dovolenou, může s ním jezdit na kole, lézt po horách. To je přece fajn a díky tomu ji může dítě i lépe přijmout a cítit se s ní víc ,kamarádsky'

zdroj: Lucie Mullerová, www.prozeny.cz

Naposledy změněno pondělí, 02 květen 2016 20:53