Čteme etikety za vás!

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

etiketaKonec čtení etiket s lupou a se slovníkem je tu. Zkuste navštívit užitečnou webovou stránku „Čteme etikety za vás“ a sledujte logo na potravinách. Tato iniciativa vznikla jako platforma při neziskové organizaci „Zdravá potravina“ a jejím cílem je přehledně shrnout složení potravin a pomoci vám se při nákupu rychle se zorientovat.

Je třeba předeslat, že se nejedná o žádnou novinku, ale léty prověřený projekt. Na podrobné složení a vyhodnocení složení jednotlivých potravin s můžete podívat na webu, při nákupu se pak orientovat podle viditelného loga se zeleným jablkem. „Čteme etikety za vás“ vyhodnocuje tři základní hodnoty a sice:

  • výrobce potraviny (nikoliv pouze distributora) a upřednostňují ty, které jsou českého původu,
  • bodově ohodnocují bezpečné potraviny bez aditiv (barviv, konzervantů, éček) a
  • ty produkty, které se svým složení přibližují tomu, z čeho by opravdu měly být.

V každé kategorii získá potravina za své vlastnosti kladné nebo záporné body. Sečtením všech bodů se označuje konečné skóre potraviny. Je-li konečné skóre potraviny rovno nebo vyšší 20 bodům, potravina splňuje podmínky pro přidělení loga.  Zdaleka však neplatí, že vše s logem je zdravé. Logo se může objevit na méně zdravých, ale i tak oblíbených produktech jako jsou cukrovinky, klobásy nebo brambůrky. Cílem se spotřebiteli jednoduše sdělit, že daná potravina splňuje to, co se od ní očekává, obsahuje minimum přidaných látek a nepřicestovala k nám z druhé poloviny zeměkoule.

Další cennými informacemi spojenými s hodnocením jednotlivých produktů jsou i další doklady o kvalitě jako jsou certifikáty „A Klasa“, „Česká potravina“, „Bio zebra“ (tj. produkt ekologického zemědělství) a „Evropské logo pro biopotraviny“. Užitečný filtr umožňuje rozřadit potraviny na ty vhodné pro diabetiky, potraviny neobsahující lepek nebo produkty bez GMO.

Pokud je pro vás příjemnější pracovat s chytrým telefonem, můžete si stáhnout aplikaci NutriAtlas, která se s webem propojena. Díky ní si můžete skenovat čárkové kódy nebo se podívat, co se skrývá pod jednotlivými éčky. Aplikace obsahuje přes 14 000 produktů, ale její nevýhodou je, že je spojena s reklamou na obchodní řetězec. Výhodou je jednoduché ovládání aplikace a to, že je ke stažení zdarma. 

Číst 2605 krát Naposledy změněno pátek, 16 září 2016 14:40