Bude-li mít vaše miminko denní řád, ušetříte si spoustu starostí.

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

rezim miminkaMohlo by se zdát, že malé miminko po narození je tak bezstarostné, že žádný řád nepotřebuje nebo ho dokonce ani ještě neumí vnímat. To je ovšem velký omyl. Pokusíte-li se vašemu dítku během dne vytvořit řád a pravidelný sled událostí, ušetříte si tak řadu starostí.

V první řadě se zamyslete nad tím, jaký denní režim máte vy a vaše rodina. Každý jsme jiný a máme jiný denní a noční rytmus. Pokud jste spíše sova než skřivan a nevadí vám ponocovat, pak se nenuťte do ranního vstávání s miminkem jenom protože to někde psali nebo to tak dělá vaše kamarádka. Na druhou stranu, jestliže se vám podaří některé denní činnosti zpravidelnit a vnést do nich řád, budete mít i vy více klidu a pohody.

 

U novorozence se režim řídí kojením. Zatímco po příchodu z porodnice není neobvyklé kojit i vícekrát než desetkrát za den, po šestinedělí by se frekvence měla ustálit na 6 až 8 kojení během dne. Snažte se vnést do kojení pravidelnost, uleví se vám. Samozřejmě není možné vše naplánovat na minuty. Pokud dítěte zafňuká, není nutné ho hned kojit, ale není nutné ani striktně dodržovat přestávky mezi kojením. Řiďte se potřebami dítěte a zdravým rozumem. Když je vzhůru, mluvte na něj, mazlete se s ním, ukazujete mu nové věci, choďte s ním po pokoji. Jednoduše se ho snažte unavit a jakmile začne být ospalé, uspěte ho nejlépe v postýlce.

rezim miminka2Denní spánek by neměl být krátký, aby to nenarušovalo spánek v noci. Nejlepším časem k uspávání je po jídle či kojení, kdy se aktivizuje uspávací proces. Do spánku během dne nezasahujte a nekraťte ho v naději, že pokud bude miminko přes den spát méně, pak prospí celou noc. Tak to nefunguje. Večer si raději stanovte pravidelný čas, kdy má vaše dítě chodit spát a dodržujete ho. Pokud budete důslední, mozek miminka si na tento čas přivykne a bude usínat snadněji. Dodržujte uspávací rituály. Koupel, masáž nebo ukolébavka pomáhají miminku se zklidnit a lépe ho připravit na noční spánek.

Pokuste se rozfázovat části dne.  Děti na vybočení z rutiny mohou reagovat negativně to, co je ale spolehlivě rozladí, je vaše nepohoda. Dítě rozumí signálům, které mu vysíláte a neošidíte ho. Stres a napětí na něj ve většině případů přenáší právě dospělý svojí nervozitou nebo podrážděním. Vše by se mělo řídit vaší spokojeností, protože když se nevyspíte, nenajíte a neodpočinete si, pak nebude spokojené a šťastné ani vaše dítě.

Čas s dětmi letí jako voda, a to co platilo jeden týden nebo měsíc, ten další platit nemusí. Respektujte vývoj svého dítěte a pokuste se na změny režimu reagovat co možná nejpružněji, ale ne za cenu, že se stanete otrokem miminka.

Číst 2177 krát Naposledy změněno neděle, 19 březen 2017 15:39