Jak ulevit dítěti, když mu rostou zoubky?

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

bolest zoubkuBolesti zubů dokážou potrápit děti stejně tak jako dospělé. Sami víte, že když vás bolí zub, býváte rozmrzelí, máte špatnou náladu a přejete si, aby už to bylo všechno za vámi. Děti to mají podobně. Chvíli to trvá než se všech 20 dětských zoubků prořeže ven a vyroste. Dásně svědí, pálí, napínají se, tváře hoří, teplota stoupá a sliny tečou. Když už není zbytí sáhne dospělý zpravidla po prášku, jak ale ulevit od bolesti zubů malým dětem a miminkům? Pár osvědčených rad a triků přece jen je.

v  Kousací kroužky, dudlíky a hračky k tomu určené

Na trhu jich je opravdu hodně. Zpravidla obsahují gel nebo tekutinu, kterou lze ochladit. Jejich kousání přináší dítěti úlevu. Dejte jen pozor, aby byly vyrobeny z nezávadných materiálů.

v  Masáž dásní

Masáž je účinným pomocníkem, i když ne každé dítko si ji oblíbí. Dásně masírujte prstem. Existují speciální návleky. Pokud je nemáte, postačí i prst obmotaný kapesníkem nebo gázou.

v  Kousání a žvýkání

Když děťátko bolí zoubky, jde do pusinky vše a nic před ním neuteče. Kousání mu přináší úlevu. Nechte ho proto kousat a žvýkat například chleba nebo studenou zeleninu. Pozor jen na to, aby se nedusilo.

v  Chladivé obklady

Bolest při prořezávání zoubků zmírní studený obklad na tváře i dásně. Můžete nechat děti žvýkat například žínku namočeno ve studené vodě.

v  Speciální gely a jiné medikamenty

Někteří rodiče na gely proti bolení zoubků nedají dopustit, jiní je považují za neúčinné a za zbytečně vyhozené peníze. Dítě gel často rychle spolyká a efekt je proto kratší. I chvilková úleva je ale po probdělé noci k nezaplacení. Vyzkoušet můžete i homeopatika.

v  Jantarové korálky

I tento pomocník má své odpůrce i dlouhou řadu zastánců. Jantar má údajně blahodárné účinky i na dospělé – zlepšuje koncentraci, pomáhá proti revma a bolestem v krku, i při depresi. Lékaři jsou ale skeptičtí. U maminek se dětský náhrdelník z jantarových korálků těší stálé oblibě. 

Číst 2295 krát