Proč se malým dětem nechce jít spát?

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

spanekJeště pohádku? Musí se jít vyčůrat, má hlad nebo se musí nutně napít? Bude vás přesvědčovat, že není unavené, i když se mu už zavírají oči? Nemluvňata i malé děti si vymýšlejí řadu důvodů, proč být ještě chvíli s dospělými vzhůru a nejít spát. Některé smlouvají, jiné pláčou nebo křičí.

Podle Petera Graya z Bostonské univerzity je příčinou „evoluční nesoulad“. Pracuje s teorií, že v dětech přetrvávají pozůstatky z minulosti, které jsou v nich hluboce zakořeněné.  Pokud by malé dítě spalo před dávnými lety samo, pak by bylo v noci ohroženo a mohlo by se stát lehkou kořistí. V mnoha aspektech chování se malé dítě dokáže vůli dospělého podřídit, v oblasti usínání a spánku jsou děti neústupné a vědí proč. Instinkt přežití jim říká, že nemohou zůstat sami, ale musí se držet větších a silnějších.

Poučky a doporučení západní kultury doporučují dítěti neustupovat, být přísní a důslední a dítě nerozmazlovat. Kolikrát jste už slyšeli, že by se dítě nemělo vyndat z postýlky, mělo by zůstat samo nebo je dobré ho nechat vykřičet, aby si zvyklo. Podíváme-li se do jiných kultur, vidíme pravý opak. Děti usínají v blízkosti rodičů, spí s nimi v jedné místnosti a často s nimi mají i společnou postel. Když lidé z „nezápadních“ kultur slyší, že necháváme dítě samotné, ve tmě, v noci, jsou v šoku.

Pokud vaše dítě pláče a křikem se před usnutím dožaduje vaší pozornosti, nedělá to naschvál nebo protože je rozmazlené. Má strach a snaží se vás přesvědčit, abyste ho neopouštěli. Možná nevěříte na bubáky za skříní a strašidla pod postelí, pro dítě jsou ale skutečné a má z nich opravdový strach. I když se to možná zdá být bláznivé, jeho geny mu říkají, že zůstat v noci sám je životu nebezpečné. V prostředí našich předků, by žádný rodič samotné dítě spát nenechal.

Pokuste se pochopit proč vaše dítě nechce jít spát a snažte se mu porozumět. Čím více se mu přiblížíte a pochopíte ho, tím lépe se vám bude uspávání dařit. Druhou variantou je každodenní souboj, ve kterém nemusí být vítězové, ale pouze poražení.

Číst 2697 krát Naposledy změněno sobota, 01 duben 2017 11:44