Samo tvrdnoucí modelína

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

modelínaVyrobit si doma vlastní modelínu není vůbec složité. Určitě znáte modurit, fimo hmotu nebo nejrůznější modelovací hmoty z hračkářství nebo papírnictví. Ty se často musí péct v troubě, aby ztvrdly, bývají chemické a nejsou právě nejlevnější. Modelínu si můžete vyrobit sami, z doma dostupných surovin a za pár korun.

 

Budete potřebovat:

  • Šálek jedlé sody
  • Půl šálku kukuřičného škrobu
  • Tři čtvrtě šálku vody
  • Barvy na ozdobení (tempery, vodovky), popř. potravinářské barvivo na obarvení hmoty

modelína2Postup je jednoduchý. Do menšího hrnce dáme škrob a sodu, vše zalijeme vodou a důkladně pomícháme. Na mírném plameni vše zahřejeme, dokud hmota nezačne houstnout do konzistence bramborové kaše. Hmotu pak přendáme na podložku a necháme stydnout. Vychladlou hmotu hněteme, dokud z není celistvá, hladká a nelepící se hmota. Při hnětení je možné přidat i potravinářské barvy a vytvořit si modelínu různých odstínů. Hotovou modelínu dáme do uzavíratelné nádoby, aby nezačala tvrdnut.

Pak můžeme začít modelovat, vykrajovat a tvořit. Je jen na vás a vašich dětech, co z modelíny vytvoříte. Hotový výrobek pak stačí nechat na vzduchu několik hodin ztvrdnout. Po zaschnutí mohou děti své výrobky dotvořit, pomalovat nebo nazdobit.

Zdroj: www.carujeme.cz

Číst 3193 krát Naposledy změněno středa, 22 červen 2016 08:34