Hmyzáci nás neodradí od pobytu venku!

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

na kolech mensiV teplých měsících roku obvykle častěji míříme do přírody na výlety, na vodu či na chalupu... Všichni členové rodiny se dostávají častěji do kontaktu s nejrůznějším bodavým hmyzem, komáry, ovády či vosami, a také s klíšťaty, která sice do říše hmyzu nepatří, ale také se to jimi v přírodě jenom hemží.

Tento problém „neřeší“ snad jen zápecníci, kteří pomalu nevystrčí nos z bytu. Věřte ale, že takoví lidé nevedou zrovna zdravý život, a kromě toho si neužijí radost z pohybu, čerstvého vzduchu a slunce. My se nedejme nějakými „hmyzáky“ odradit. Není třeba se přehnaně bát, raději zkusme nebezpečí zmírnit. Tady jsou osvědčené tipy:

1) Repelent s sebou!

Když se člověk při výpravě do lesa nastříká kvalitním repelentem, sníží nebezpečí poštípání od komárů i přisátí klíštěte. Důležité je čas od času aplikaci zopakovat.

2) Mysleme hlavou

Zkusme předvídat. Bodavý hmyz většinou na člověka neútočí, pokud není vyprovokovaný prudkými pohyby nebo na něj nešlápneme. Dávejme pozor při pití sladkého nápoje či lízání zmrzliny, je velice nebezpečné, pokud bychom třeba takovou vosu vypili a ona nás bodla do jazyka. Kde víc hrozí setkání s klíštětem, to do jisté míry poznáme podle terénu. Víc jich je v houští na kraji lesa, prohlédněme se také po procházce loukou nebo posezení u vody. Ve vysokém jehličnatém lese je klíšťat mnohem méně.

3) Chraňme se proti encefalitidě

Přisátí klíštěte nelze stoprocentně zabránit. Můžeme se ale ochránit proti klíšťové encefalitidě, kterou přenášejí (a které letos oproti minulým letům dost přibylo). Existuje očkování, jež patří mezi vysoce účinné a výborně snášené. Pro děti od jednoho roku navíc existují speciální, ještě šetrnější varianty očkování. Nezapomeňme si po aplikaci od lékaře schovat doklad a poté uplatnit u zdravotní pojišťovny nárok na příspěvek. Jejich výši najdeme na www.pozorkliste.cz.

4) Správě se oblékejme

Bikiny a tričko odhalující pupík zřejmě nebudou ideálním oblečením do lesa. Dlouhé rukávy, pokrývka hlavy či dlouhé kalhoty – to vše nás může ochránit před nepříjemným setkáním se žihadlem nebo kusadly. Co se týká ochrany proti klíšťatům, výhodné je zvolit světlé oblečení, na němž lezoucího parazita možná uvidíme, ještě než se přisaje. 

Číst 2438 krát Naposledy změněno středa, 29 červen 2016 21:03