GOJI - zdravé zobání pro malé i velké

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

gojiGoji, pro jiné známé jako kustovnice čínská nebo počeštěně také "godži" jsou pokladem čínské medicíny, bývají označovány jako „superpotravina“ a jsou zdrojem velkého množství prospěšných látek. Někdy se o goji hovoří jako o potravině dlouhověkosti a v Číně se používá už po staletí. Goji je malý nenápadný keřík obsypaný červenými malými plody. U nás se s nimi ale potkáte nejčastěji ve variantě sušených červenooranžových plodů. Znáte je? 

Goji se skvěle hodí na zahnání "mlsné" a jedná se mlsání opravdu zdravé. I když je nutné říci, že ne každému chutná. Některým připomíná chuť rajčat, jiným datle, hrozinky, sušené brusinky nebo i lékořici. Obsahují zejména vitamíny B1, B2, vitamín C a E. Plody goji jsou jedním z nejbohatších zdrojů železa v ovoci, dále jsou pak bohaté na mangan, zinek, měď a chrom. Jíst několik sušených bobulí každý den posiluje vaši imunitu a má pozitivní dopad na krvetvorbu a snižování krevního tlaku. Působí proti astmatu a dokonce i proti některým alergiím. Goji omezuje projevy lupénky a příznivě působí na kožní onemocnění. 

Goji a dospělý - to je lék na kocovinu a prostředek k podpoře sexuálních funkcí. Bez obav je můžete v podobě několika bobulí dávat i dětem, ale lépe až od roku a půl. Desetileté dítě pak může sníst až hrst goji denně. Užívat je lze ale i v podobě sirupu, čaje, oleje, džusu nebo kapslí. 

Goji má opravdu nevídané účinky a jsou někdy považovány za zázračné bobule, které mají vliv na léčení rakoviny, používají se jako podpůrný prostředek při chemoterapii a boji s nádory. Co je silné, ale může i ublížit. S goji je nutné nakládat s rozumem. I přestože jsou v naprosté většině snášeny velmi dobře, u některých citlivých lidí se na goji může vyskytnout alergie a nedoporučuje se je užívat při hypoglykémii a krvácivých onemocněních. V některých zdrojích se můžete setkat s tím, že se kustovnice nedoporučuje jíst v době těhotenství, protože může mít stimulující účinky na dělohu. 

            Kustovnice je invazivní a nenáročná rostlina, takže pokud máte trochu místa na zahrádce nebo v okolí domu, nebojte si okolí zkrášlit hezkým a zdraví prospěšným keřem. Můžete ji vysadit kdekoliv, kde je slunce a není tam vlhko a to třeba i v podobě živého plotu, ale i dekorativního keříku ve větším květináči. 

Číst 2620 krát Naposledy změněno neděle, 30 říjen 2016 16:26