Klíčíme, aneb jak připravit zdravé jídlo a zabavit děti

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

 

kliceni„Klíčení“ je prastarý způsob, jak z potravin získat co možná nejvíce prospěšných látek. Naklíčená semena jsou zásobárnou cenných vitamínů a jsou lehce stravitelná. Tímto procesem se až několikanásobně zvyšuje obsah vitamínů (zejména B, C a E) a řada dalších látek. Zvláště s nadcházející zimou jde o jednoduchý způsob, jak doplnit tělu všechno potřebné, když už je čerstvých potravin méně.

 

Metodu klíčení znaly a používaly už naše prababičky a odpradávna se využívala k léčení otoků, při trávicích problémech nebo při kožních onemocněních jako jsou ekzémy a vyrážky. Klíčky v sobě mají množství cukrů, bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, fosforu, nenasycených mastných kyselin, které podporují imunitu i metabolismus. Konzumací klíčků přijímáme enzymy a živou energii. Za syrova můžeme jíst naklíčené fazolky, mungo, adzuki, cizrnu, řeřichu, ale také různé druhy obilovin, ořechů nebo třeba slunečnicová semínka.

A co budete ke klíčení potřebovat? A jak začít? Nejprve semena zbavte příměsí a neúplných nebo poškozených semínek, propláchněte je studenou vodou a nechte je namočená přes noc (podle druhu semena). Pak semena sceďte a vložte je do sklenice, kde budou i několik dní klíčit (opět závisí na druhu toho co klíčí), a překryje ji gázou. Během této doby se ještě několikrát proplachují, a to nejlépe dvakrát denně. Klíčit mohou semena ale i na misce vyložené vlhkou papírovou utěrkou a přikrytá gázou nebo utěrkou. Necháme-li je klíčit na okně, budou rostlinky zelenější. Na misce je klíčení jednodušší, ale nehodí se pro všechna druhy rostlin. Když jsou semena naklíčená, uložíme je do lednice, kde přestanou růst. Pokud byste chtěli metodu klíčení používat častěji, je možné zakoupit speciální klíčí misku, se kterou je klíčení jednodušší.

Metodu klíčení můžete využívat po celý rok. Vaše děti bude zaručeně bavit sledovat, jak se klíček zvětšuje, otevírá a tvoří se z něj nové rostlina. Bude-li do procesu klíčení zapojeno, pak bude mít jistě i větší zájem o jídla z klíčků připravená. Nebojte se zkusit něco nové a trochu zaexperimentovat. Klíčení vás bude bavit.maceni kliceni

Číst 2578 krát Naposledy změněno čtvrtek, 03 listopad 2016 19:17