Oslaďte si život medem z pampelišek

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

pampeliska medJe snadný, rychlý, chutný a krásně voní. Hned na úvod je třeba říci, že se  o med nejedná. „Pampeliškový med“ je ve skutečnosti sirup. Pampeliška neboli smetanka lékařská je léčivka požívaná při léčbě nachlazení, kašle, na onemocnění dýchacích cest, jater nebo žlučníku. Kvůli varu „med“ většinu prospěšných látek bohužel ztratí, ale přesto je ke slazení vhodnější a zdravější než běžný cukr. Obzvláště když místo obyčejného použijete například nerafinovaný nebo třtinový cukr.

Recept je jednoduchý a měly ho v oblibě už naše babičky. Základ má v pampeliškových květech, cukru, vodě a vhodné je přidat i citrón. Z procházky si přineste asi 300 rozkvetlých pampeliškových květů. Ty důkladně properte ve studené vodě a nechte je okapat. Přidejte k nim šťávu ze dvou citronů a 0,8 litru vody. Vše krátce, maximálně 5 minut, povařte. Nechte vychladnout a dejte na jeden den do tmavé místnosti. Druhý den vše sceďte a přidejte asi jedno a půl kila cukru a povařte, dokud se cukr nerozpustí a tekutina neztmavne do karamelové barvy. Správná konzistence medu by měla stékat tenkým nepřerušovaným pramínkem zvolna ze lžičky. Med je hotový. Zbývá ho nalít do čistých šroubovacích skleniček, ty otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Pampeliškový med je dobré skladovat na chladnějším a temném místě. Díky použití cukru jako konzervantu a varu nemusíte mít strach, že byste zkazil nebo zplesnivěl.

Zdravější ale bohužel ne tak trvanlivou variantou je připravit si med zastudena a bez vaření. K pampeliškám můžete přidat i další kvítí, například sedmikrásky nebo listy aromatických bylinek, jako je meduňka či máta či dokonce trochu strouhaného zázvoru. Omyté a okapané květy pampelišek dejte do větší sklenice, zasypte cukrem, sklenici zavřete víčkem nebo přikryjte potravinářskou fólií.  Nechte dva dny stát na teplém a slunném místě, aby se cukr rozpustil. Po dvou dnech přilijte dvě až tři dcl vody a během dne několikrát promíchejte. Tři dny postačí k tomu, aby sirup dostal tu správně zlatavou barvu. K získání čisté tekutiny postačí hustější cedník nebo sítko, ideální je ale použít plátýnko. Sirup slijte do čistých uzavíratelných sklenic a uchovávejte v lednici.  

Z pampelišek si můžete připravit salát, používat listy, stonky i kořeny. Využití květů patří mezi nejoblíbenější a pampeliškovým medem uděláte radost nejen dětem.

Číst 3126 krát