Zrádná rebarbora – jak ji upravit, aby nebyla jedovatá?

Ohodnotit tuto položku
(14 hlasů)

Rebarbora je v naší kuchyni zastoupena jen okrajově, i přestože je v českých zahrádkách oblíbenou a vděčnou rostlinou. Jedni ji milují a jiní se na ni nemůžou ani podívat. Už jste slyšeli, že může být nebezpečná a jedovatá? Proč by se těhotné, kojící ženy a děti do deseti let měli rebarboře raději vyhnout?

Rebarbora neboli reveň je chutná a na vitamíny a minerály bohatá rostlina. Dnes se těší velké popularitě a najdete ji na jídelníčku i v luxusních restaurací. Pro svůj vysoký obsah minerálů a vitamínů se řadí léčivé rostliny. Kromě vápníku, hořčíku, manganu, fosforu, sodíku, jódu a železa obsahuje i vitamín A a vitamíny skupiny B. Působí blahodárně na naši obranyschopnost, nervovou soustavu a pomáhá třeba i snižovat cholesterol. Jsou ale situace, kdy může i zabít. Ke smrtelné otravě rebarborou je jí potřeba sníst asi pět kilo, pro citlivé osoby a pro děti je ovšem tato dávka mnohem menší. 

rebarbory

 

Otravy rebarborou jsou proto mnohem častější, než by se mohlo zdát. Přesto o jejích nebezpečných účincích ví jen málokdo nebo si následky její konzumace nespojí právě s ní. Otrava se projevuje zvracením, horečkou, průjmem nebo bolestí břicha. V těch nejtěžších případech končí selháním ledvin. Typické symptomy otravy začínají během 6-12 hodin po požití. Děti do deseti let by ji měly konzumovat jen velmi omezeně, stejně tak jako lidí, kteří trpí onemocnění ledvin nebo záněty močových cest.

Pokud se pro konzumaci rebarbory rozhodnete, buďte tedy obezřetní. Nejjedovatější částí rebarbory jsou listy a řapíky. Ty by se konzumovat neměly vůbec. Upravují se pouze stonky a ty je nutné vždy spařit horkou vodou a oloupat. Čím blíže jaru rebarboru sklízíte, tím by v ní mělo být kyseliny šťavelové méně. Ideální je ji sklízet do června. Později podíl kyseliny šťavelové roste a stává se tedy více nebezpečnou.

Jestliže upravíte stonky rebarbory tepelně a nezkonzumuje jí velké množství, můžete si na ní pochutnat bez obav. Skvělý je rebarborový koláč, omáčka na knedlíky nebo třeba zmrzlina. Je třeba mít ale na paměti, že dobrého po málu a malé děti a těhotné a kojící ženy by si ji i přesto měli raději odpustit.

Číst 18459 krát Naposledy změněno pátek, 02 červen 2017 20:49