Znáte ačokču?

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

acokcaAčokča aneb nová zelenina, která chutná jako papriková okurka.

Ačokča, neboli mexická okurka, patří do skupiny tykvovitých rostlin. Pěstuje se jako jednoletá, popínavá bylina, jejíž stonek dorůstá až 5 metrů. Květy připomínají barvou i tvarem cuketu a plody vypadají jako lusk. Vnitřek je po dozrání dutý se sladkokyselou chutí.

Plody se rozšířily v Jižní a Severní Americe od Bolívie až po Mexiko. Z toho je jasné, že rostlině bude vyhovovat dostatek tepla a vlhko. U nás se předpěstovává ve skleníkunebo na okenním parapetu a sazenice se přesouvají do skleníků. Pokud nehrozí přízemní mrazíky, může jít rostlinka ven. Vysazujte ji na jižní stranu k plotům (snese přímé slunce) s dostatečnou oporu, po které se může pnout. Bez vody a dobré výživy nebude dobře plodit, jinak se na chutnou zeleninu můžete těšit koncem srpna a v září

Pro rodinu běžně vystačí 4 rostliny, denně sklidíte až 12 plodů. V případě, že jsou smetanová semena hodně tmavá, rostlinu už nekonzumujte. Takto uzrálé plody mohou posloužit k předpěstování sazenic na příští rok.

Vaření s léčivými účinky

V Peru se pěstuje jako zelenina, která se používá na mnoho způsobů. Vydlabané kusy chutnají báječně naplněné masitou nádivkou nebo se mohou celé nakládat jako okurky.

  • V syrovém stavu pomáhá rostlina jako prevence proti cukrovce
  • Využívá se při léčbě respiračních chorob
  • Odvar bez semínek v litru vody je výborné diuretikum (močopůdný postředek). Zamezuje vstřebávání sodíku a draslíku zpět do těla.
  • Šťáva vyléčí i zánět ucha
  • Listy se mohou přikládat na zanícenou část těla, mají protizánětlivé účinky.
  • Ačokča snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zbavuje totiž cévní stěny cholesterolových plátů .
  • Blahodárně působí na krevní tlak.
Číst 3042 krát Naposledy změněno neděle, 22 říjen 2017 11:08