Taky máte doma nejedlíka?

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

jedlikMožná znáte ten pocit, kdy se vaříte s jídlem, snažíte se, aby si vaše děťátko pochutnalo, vybíráte to nejlibovější masíčko, jídlo nazdobíte a jedinou odměnou pro vás bude: „To nechci, to nepapám!“ Mnozí rodiče propadají zoufalství: “Proč zase nejí?“ Toto období je většinou spojeno s obdobím vzdoru a se zaváděním nemléčných příkrmů.

Rodiče ve snaze, aby dítě alespoň něco snědlo, ustoupí a raději mu nabídnou něco jiného, co má rádo, a odmítnuté jídlo vyškrtnou z jídelníčku. A to je velká chyba. Ve většině případech se jedná o momentální rozmar dítěte, které zkouší, co si může dovolit, a když „zvítězí“, problém je tu. Počet odmítaných jídel se bude zvyšovat a nakonec zůstanete jen u suchých rohlíků. Takže jediná rada zní: „Bud´te trpělivá.“ I když to rodiče neradi slyší, ale za nechutenství jejich potomka mohou často sami. Když nevydrží a nejedlíka nutí do jídla, křičí na něho, běhají za ním s plnou lžící, vydírají ho větami typu: „ Když to nesníš, kočička bude smutná.“ A rituál jídla jim tímto chováním zoškliví.
Je to naprosto zbytečné, žádné dítě ještě hlady nezemřelo, tudíž vyhladovění mu určitě nehrozí. Pokud během domluveného času, cca 20 minut, nesní snídani, dostane svačinu, pokud nesní ani svačinu, dostane oběd a tak dál. Věřte tomu, že i opravdu vybíravé dítě se nakonec nají. Když máte pocit, že na to nestačíte, obraťte se na dětského psychologa, který může formou hry zjistit příčinu problému. Nicméně při troše fantazie to určitě zvládnete sami. Určitě máte mnoho příhod s vašimi „nejedlíky“. Podělte se s námi, jak se vám podařilo, děti naučit vzorně jíst.

zdroj: www.mcentra.cz

Číst 2758 krát