Jak bojovat s bojkotem nočníku

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)


anočníkKdy začít učit dítě chodit na nočník? V půl roce? Roce? Dvou letech? Něco jiného říkají moudré knihy, něco jiného zkušenost našich rodičů a co teprve „bez plenková komunikační metoda“. Asi se shodneme na tom, že dítě dáváme na nočník, až když je na tuto situaci připraveno. Každé dítě je jiné a tento čas může být velice individuální. V tomto článku různým přístupů nebudeme dělat soudce, ale podíváme se na to, co dělat, když dítě nočník odmítá. Platí, že když má všechno dobře fungovat, dítěti se nočník musí líbit. Musí mu být sympatický a nesmí z něj mít od počátku strach. Pokud je dítě větší, můžete vybrat první nočník společně. Buďte připraveni i na variantu, že ten první nemusí být ten pravý a že budete muset nočníků zkusit třeba více. S ohledem na úsporu při spotřebě plenek, času a práce je to stále dobrá investice.

Je vystresované dítě nebo vy? Ujistěte se, že na nácvik na nočník máte dostatek času. Dítě velice dobře pozná, že vám chybí trpělivost nebo spěcháte. Pokud dost času nemáte, raději posazení na nočník oželte. Nejde o to, aby dítě na nočníku sedělo dlouho, pár minut je dostačujících. Z celé situace by ale měla vyzařovat pohoda a to před i po posazení na nočník. Je-li dítě „úspěšné“, pochvalte je. Po celou dobu k němu promlouvejte a všechny úkony mu vysvětlujte klidným hlasem. V žádném případě netrestejte dítě, pokud na nočníku sedět odmítá. Někdy to ani nemusíte vnímat, ale zkuste si dát pozor na negativní komentáře. Chvalte a odměňujte sebemenší úspěch dítěte.

Pokud má dítě aktuálně z nočníku panickou hrůzu, můžete zkusit dítě vysazovat rovnou na záchod za použití prkénka pro děti. Některé děti se nočníku vyhýbají a začínají rovnou na záchod jako dospělí. Dobře posloužit mohou i pozitivní vzory a modelové situace. Můžete ukázat dítěti, co se po něm chce za pomoci hračky, plyšáka, panenky, sourozence nebo vrstevníka z okolí. Všechny zúčastněné po dobrém výkonu náležitě odměňte. Pomoci může třeba i speciální motivační samolepka, která se nalepí na dno nočníku a po vykonání potřeby se na jejím místě objeví obrázek.

Pokud by byl bojkot nočníku dlouhodobý, opakovaný a dramatický, obraťte se s radou o pomoc na vašeho pediatra. Blok může být dán i kvůli fyzickým překážkám, které nemusí být na první pohled zřejmé. Pokud tuto variantu vyloučíte, poraďte se o tom, zda by nebylo dobré navštívit dětského psychologa.

Závěrem ještě jedna rada. Pokud to nejde, odložte nácvik nočníku na později. Nedělejte dítěti publikum, z nácviku na nočník drama a nevěnujte jeho bojkotu přílišnou pozornost, abyste ho v jeho vzdoru ještě více nepodporovali. Nepropadejte panice a mějte na zřeteli, že jsme se to stejně nakonec všichni naučili J

Číst 3770 krát Naposledy změněno čtvrtek, 28 duben 2016 19:16
Více z této kategorie: « Kdy a jak cvičit po porodu?