Proč je nyní vhodné začít s očkováním proti klíšťové encefalitidě

By
Číst 2098 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

ockovaniLetos se v ČR ve srovnání s předchozím rokem 2015 značně zvýšil výskyt nemocí přenášených klíšťaty. Proti nejzávažnější z nich – klíšťové encefalitidě – je dostupné očkování. Začít s ním je možné v průběhu celého roku. Ovšem uvádíme několik dobrých důvodů, proč je dobré k tomu přistoupit právě nyní, na podzim.

1. Získáte ochranu pro příští sezonu

Ochrana před klíšťovou encefalitidou nastupuje u většiny očkovaných po dvou týdnech od aplikace druhé dávky. Ta se obvykle dává po 1 až 3 měsících po dávce první. Z tohoto důvodu je podzim velmi vhodným obdobím pro zahájení očkování, aby měl člověk ochranu ještě před začátkem sezony klíšťat v příštím roce. Kvůli teplejšímu počasí se v posledních letech začátek jejich aktivity posouvá blíže k začátku roku, takže stojí za to mít dostatečnou hladinu protilátek již v březnu či dubnu.

2. Příspěvek od pojišťovny

Na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívají všechny české zdravotní pojišťovny. Při správném načasování se může snadno povést, že člověk získá příspěvek na více dávek, protože se očkování rozloží do více let. Informujte se u své zdravotní pojišťovny, pravidla se totiž mohou u každé trochu lišit. A pozor – pro každý rok může mít pojišťovna na příspěvky vyhrazený určitý rozpočet. Po jeho vyčerpání má žadatel smůlu. Nevyplatí se tak na podzim dlouho otálet. Například u největší zdravotní pojišťovny VZP je termínem pro uplatnění příspěvku středa 30. listopadu, ale fond na příspěvky bývá vyčerpán dříve.

3. Přisátí klíštěte očkování zkomplikuje

Mezi lidmi koloval mýtus, že když se někdo nakazí v průběhu očkování, má u něj nemoc horší průběh. Nic takového se nepotvrdilo. Přesto může přisátí klíštěte očkování zkomplikovat. Podle doporučení vakcinologů se první či druhá dávka aplikuje s odstupem minimálně 28 dnů od přisátí klíštěte (jde o možnou inkubační dobu onemocnění). Ani rychle podané očkování už by v případě infekce nástup nemoci nezastavilo. A naopak, pokud k nákaze došlo, očkování by už bylo zbytečné – prodělané onemocnění totiž navozuje imunitu. Kdo nechá vakcinaci na měsíce, v nichž hrozí přisátí klíštěte, riskuje nákazu, nebo přinejmenším narušení očkovacího schématu. 

4. Větší pohodlí

V chladných měsících roku využívají lidé, kteří se dávají očkovat poprvé, základní očkovací schéma. Po první dávce si zajdou k lékaři pro druhou zhruba za měsíc až čtvrt roku. Po druhé dávce už by člověk měl být chráněný. V teplých měsících roku se obvykle sahá ke zrychlenému očkovacímu schématu, při němž první dvě dávky následují rychle za sebou. Očkovaný získá ochranu před klíšťovou encefalitidou ještě v rámci aktuální sezony. Zrychlené schéma sice nepředstavuje nějakou enormní zátěž, to základní je však určitě pohodlnější a podle odborné Vakcinologické společnosti poskytuje největší benefit.

Naposledy změněno sobota, 05 listopad 2016 10:48