Jak se chovat bezpečně při bouřce?

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

bourka3Paradoxně jsou někdy o bezpečném chování při bouřce mnohem lépe informováni děti než dospělí. Pravidla jsou jednoduchá, a přesto nám někdy zůstává rozum stát nad tím, co někteří považují za bezpečné. Znáte vy základní pravidla, jak se při bouřce chovat?

V létě, kdy je bouřek nejvíce, často podnikáme výlety, které nás mohou zastihnout na nejrůznějších místech, kde mnohdy nebývá možnost ochrany. Co dělat, když nás bouřka překvapí? Pokud jsme ve městě, je nejjednodušší se schovat v budově. V přírodě je to ale složitější. Bezpečné je schovat se v hustém lese nebo háji, nižší porost je pro úkryt bezpečnější. Rozhodně se neschovávejte na okraji lesa nebo pod vysokými a osamělými stromy. Bezpečné nejsou ani převisy skal, které se pro úkryt mohou na první pohled zdát být dobrým místem. Rizikové jsou i malá stavení bez hromosvodu nebo staré stavby se špatnou statikou.

 

Nejvíce nebezpečné je ale pohybovat se při bouřce v otevřeném terénu nebo na vyvýšených místech, tedy na kopcích a na pláních.  Pokud je to jen trochu možné, nesetrvávejte v bouřce v blízkosti vodních ploch a obzvláště těch větších. Na koupání nebo plavbu na loďce za bouřky zapomeňte. Riziko představují i řeky, potoky nebo podmáčená půda. Voda přitahuje blesky a zvyšuje tak riziko úrazu. Podobné je to i v blízkosti železných konstrukcích, které jsou v bouřce rovněž velice nebezpečné. A co dělat, když prostě není možnost se takovým místům zcela vyhnout nebo jste nuceni zůstávat v jejich blízkosti?

Nejbezpečnějším řešením je přečkat bouřku v podřepu a mít ruce a nohy u sebe. Sezení na izolační podložce (karimatka, batoh) vás před přímým zásahem blesku neuchrání. Bouřku často doprovází také silný vítr, proto se ukryje tak, aby vás třeba nezasáhla ulomená větev nebo spadlé dráty elektrického vedení.

Pokud vás bouřka nezastihla venku ale třeba doma, doporučuje se odpojit od zdroje elektřiny ty přístroje, jejichž součástí je obrazovka. Základem je hromosvod, ale také pravidelné revize elektrospotřebičů. Ty se po zásahu bleskem mohou nejen nenávratně poškodit, ale také vznítit. Blesk celosvětově představuje jedno z největších rizik pro vznik požáru a ročně způsobuje obrovské škody na majetku a bohužel si svou daň vybírá i na zdraví a na životech. Prevence a obezřetnost je tedy tím nejlepší, co během bouřky můžete udělat. bourka4

Číst 2690 krát Naposledy změněno čtvrtek, 22 červen 2017 15:01