Nechtějí vaše děti jíst maso, zkuste to se šmakounem.

Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)

smakoun2Šmakoun je plnohodnotná potravina, která byla vyvinuta v České republice. Svými výživovými hodnotami je ideální surovinou podporující zdravý životní styl. Obsahuje vysoké množství kvalitní živočišné bílkoviny, a proto se hodí pro všechny, kteří nekonzumují maso. Šmakoun obsahuje minimální množství tuku, neobsahuje lepek, má velmi málo sacharidů a je nízkoenergetický. Je vhodný jako doplněk při redukční nebo bezlepkové dietě.

Pokud vaše děti masu neholdují, pak je možná šmakoun tou pravou alternativou, jak jim doplnit potřebné bílkoviny. Jeho výhodou je, že se vyrábí ve sladké i slané variantě a v různých konzistencích. Šmakoun můžete koupit v přírodním stavu bez příchuti a procovat s ním jako s masem. Lze jej zapékat, restovat, marinovat a nejrůznějšími způsoby dochucovat. Pokud máte chuť na uzeninu, existuje šmakoun ve formě párků, klobásek i karbanátků. Dětem asi nejvíce uděláte radost šmakounem na sladko, například s příchutí švestek, meruněk nebo brusinky.

Výhodou šmakouna je, že jím můžete „ozdravit“ téměř jakékoliv jídlo. Záleží jen na vaší fantazii. Plně nebo z části jím lze nahradit téměř vše. Pokud jste vy nebo vaše děti milovníci nutely nebo čokolády, můžete zkusit „Šmakoun kakaooříškový krém“. Kupuje se už v hotové podobě a svou konzistencí nejvíce připomíná nutelu. Jde ale o zdravé mlsání složené především z bílkoviny a kakaového prášku, se sníženým obsahem cukru a tuku. Můžete ho mazat na pečivo, potřít s ním palačinky, přidat do bílého jogurtu nebo tvarohu. Pokud si libujete ve sladkých jídel, lze kakaooříškový krém přidat do plněných sladkých knedlíků. Pokud pečete, lze jím plnit trubičky, korpusy nebo promazávat vánoční cukroví.

Když smícháte šmakoun kakaoořískový krém s tvarohem a dáte ho zmrazit, získáte výbornou a zdravou zmrzlinu, se kterou se nemusíte bát, že přiberete.

Šmakoun je důkazem, že vařit nebo mlsat lze i zdravě. Stačí jen zapojit fantazii a nebát se zkusit něco nového.

Číst 2574 krát Naposledy změněno sobota, 08 říjen 2016 16:12