Rýžovo-vločkové knedlíčky od 9měsíců

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

knedlickyNa 2 – 3 porce:

  • 150g kulatozrnné rýže
  • 3 lžíce vloček (použila jsem kombinaci špaldových a žitných, ale určitě mohou být i klasické ovesné či jiné)
  • 3 lžíce kokosu (od cca 2 let, ale nemusí být, takže mladším dětem můžete vynechat)
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • případně cukr nebo jiné sladidlo dle chuti
Rýži zalijte vodou dle návodu na obalu (zpravidla v poměru 2:1) a dejte vařit. V posledních pěti minutách vaření přisypejte ještě vločky, které tak dojdou s rýží společně. Nechte rýžovo-vločkovou kaši vychladnout a poté přidejte kokos a rýžovou mouku. Pokud chcete mít knedlíčky sladké, můžete je ještě dle chuti mírně osladit sladidlem, které vám vyhovuje. Já jsem knedlíčky nesladila a byly samotné poněkud mdlé, ale přelévala jsem je ovocným rozvarem, který byl poměrně sladký, takže výsledná chuť se srovnala.
Ze vzniklé hmoty válejte kuličky přibližně o velikosti golfového míčku a vařte je ve vroucí vodě cca 8 minut (dle velikosti knedlíčku), dokud se nezačnou pokoušet poněkud těžkopádně vyplavat na povrch. Jsou hutnější, takže úplně vznášet na hladině se pravděpodobně nebudou, ale onen pokus o odlepení se ode dna je právě přesně ten správný moment, kdy knedlíček z vody vytáhnout.
 
Podávejte s ovocem, kakaem, čokoládou či čímkoliv, co máte rádi. Já jsem servírovala s ovocným rozvarem – svařila jsem ovoce s troškou cukru a posléze rozmixovala na omáčku.

Dětská specifika:

  • jak jsem uvedla již v soupisu surovin, jediná méně vhodná surovina pro děti mladší jednoho roku je kokos, který však můžete klidně vynechat
  • vločky mohou být hůře stravitelné a mohou způsobovat nadýmání, v receptu jich ale není mnoho a mám za to, že dítě ve věku 9 měsíců by si s nimi tudíž mělo poradit

zdroj: www.mamavkuchyni.cz (Barbora Charvátová)

Číst 2174 krát Naposledy změněno pondělí, 16 květen 2016 16:30