Je zlatá neděle, čas zapálit „andělskou svíci“ za pokoj a mír

By
Číst 2249 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

advent 4Poslední čtvrtá adventní neděle, která se říká zlatá, ohlašuje, že se blíží konec adventu a Štědrý den je za dveřmi. Je čas zapálit poslední svíci adventního věnce, kterou je andělská svíce představující pokoj a mír. Může se stát, že na zlatou neděli vyjde Štědrý den, to ale není případ letošních Vánoc a opozdilci získávají pár cenných dní na poslední přípravy a nákup dárků. Čtyřtýdenní adventní doba skončí se západem slunce o Štědrém večeru. Ten letos připadá až na sobotu.

K poslednímu adventnímu týdnu patří konec tvrdého půstu a podle tradice nastává čas radosti. Důvody k ní jsou hned dva. Ten první je duchovní a nese se ve znamení toho, že člověk si po předchozím bilancování uvědomil všechny své prohřešky a může začít znovu a lépe. Druhý důvod je mnohem prozaičtější a sice, že koncem půstu opět začíná čas, kdy můžeme bez zábran jíst, pít, tancovat a radovat se.

Poslední adventní neděle je už tradičně uvolněnější a patří kulturním a charitativním akcím. Zkuste tedy alespoň na chvíli zapomenout na to, co ještě není hotové a užít si i trochu klidu, navštívit kino, divadlo, hrad, zámek nebo třeba zoologickou zahradu. Fantazii se meze nekladou a právě o adventu se koná velké množství zajímavých akcích, které stojí za návštěvu. Můžete spojit příjemné a užitečné a zajít s dětmi na událost, která se pojí s dobrým úmyslem. Konají se charitativní vánoční koncerty, výstavy, dobročinné bazary, nejrůznější sbírkové akce. Jsou to právě Vánoce, kdy by naše srdce a mysl měly být otevřené a měli bychom myslet nejen na sebe a svou rodinu, ale rozhlédnout se kolem sebe a pomoci tam, kde je to potřeba. 

Naposledy změněno středa, 14 prosinec 2016 10:27